(množství na 4 menší knedlíky)
1 kostka droždí (stačilo by i půl), 0,5 kg čerstvě namleté pšeničné celozrnné mouky, 0,5 kg bílé pšeničné hladké mouky, sůl, olej na vymazání, teplá voda (do 40 °C).
Příprava kvásku:
Droždí rozdrobíme a rozmícháme v míse s 1 hrnkem teplé vody a 1 hrnku bílé mouky. Necháme vykynout v teple při teplotě do 40 °C. (Pokud bychom dělali těsto na sladké ovocné knedlíky, můžeme do kvásku přidat i lžíci cukru.) Vykynutý kvásek má konzistenci jako smetana.
Příprava těsta:
K celozrnné mouce a zbytku bílé mouky přidáme vykynutý kvásek, 2 hrnky teplé vody a 3 lžíce soli. Dobře prohněteme. Podle potřeby přidáme k těstu bílou mouku, aby se prohnětené těsto nelepilo na mísu. Těsto necháme kynout při teplotě do 40 °C asi 30 minut, při chladnější teplotě déle. Vykynuté těsto má minimálně dvojnásobný objem.
Příprava knedlíků:
Do velkého hrnce s trochou teplé vody dáme jemně vymazanou napařovací mřížku. Mezitím na pomoučeném vále vyválíme vykynuté těsto, nožem rozkrojíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme knedlík. 1 až 2 knedlíky položíme na napařovací mřížku, po 3- 5 minutách zapneme sporák a v páře vaříme asi 25 minut. Knedlík je hotový, když špejle zůstává po vpichu suchá.